Gopay platby
 

 

 

Tipy na přípravu šťáv



S odšťavňovačem, který má vysoký výkon, kvalitní nerezové síto a široký plnicí otvor, suroviny nemusíte zbytečně krájet, velkým otvorem jednoduše vložíte třeba celé jablko či velké kusy ovoce a zeleniny.
Před zpracováním ovoce a zeleninu vždy omyjte, případně odstraňte nať a otlučená či špatná místa. Na mytí používejte vlažnou vodu.

 Veškeré ovoce s velkými, tvrdými semeny či peckami (například nektarinky, broskve, meruňky, švestky nebo třešně) musíte před odšťavňováním vypeckovat. Oproti tomu jadérka citronů, limetek, hroznů nebo například melounů se mohou ponechat.

 Pokud chcete použít ovoce s pevnou nebo nepoživatelnou slupkou (kiwi, mango, papája, guava, ananas a podobně), před odšťavňováním je vždy oloupejte. U citrusových plodů odstraňte nejen slupku, ale také středy. Jejich kůra totiž může obsahovat chemické nebo dokonce jedovaté látky. Bílou část těsně pod kůrou ponechejte, obsahuje velmi cenné bioflavonoidy a vitamin C.

 Při odšťavňování začínejte vždy přísadami s měkčí konzistencí při pomalé rychlosti, se zpracováním přísad s tužší konzistencí postupně rychlost zvyšujte.

 Praktickým pravidlem je také kombinovat moučnatější, dužnatější druhy ovoce nebo zeleniny s druhy, které obsahují větší podíl šťávy.

 Abyste při odšťavňování listové zeleniny dosáhli co nejlepšího výsledku, vytvořte z ní buď svazeček, nebo ji pomalu odšťavňujte spolu s jinými přísadami.

Praktickým pravidlem je také kombinovat moučnatější, dužnatější druhy ovoce nebo zeleniny s druhy, které obsahují větší podíl šťávy.

 Abyste při odšťavňování listové zeleniny dosáhli co nejlepšího výsledku, vytvořte z ní buď svazeček, nebo ji pomalu odšťavňujte spolu s jinými přísadami.

Zázvor a jiné aromatické suroviny, které stačí použít pouze v malém množství, při výrobě nápoje neponechávejte až na konec. Po takovémto kousku je ideální odšťavnit nějaké šťavnaté ovoce, jehož šťáva spolehlivě „vypláchne“ aromatické zbytky.

 Pro přípravu šťáv je nejvhodnější využívat suroviny v bio kvalitě. Zamezí se tak přenesení chemických látek použitých k ošetření plodin při konvenčním pěstování. Plodiny z místních farmářských a bio produkcí jsou sklízeny až ve stupni plné zralosti. Mají prokazatelně vyšší obsah živin, výraznější chuť i aroma.